Tentoonstelling

museum

De Hertboommolen spreekt tot de verbeelding. Hij beantwoordt in alle opzichten aan wat we ons bij een windmolen voorstellen: de ligging op een heuvel in een vrij intact landschap, dicht bij het mooie dorp van Lombeek; zijn intacte vorm en het feit dat hij ook geregeld draait, de intacte site met molenhuis, stallingen en schuur. Voor veel mensen is de windmolen het symbool bij uitstek van de tijd van toen, toen de wereld nog eenvoudig en beheersbaar leek. Geen wonder dat de molen als een icoon wordt gekoesterd en onderhouden.

Eén molen, duizendmaal

Het nieuwe museum laat zien hoe de molen heeft geleefd en nog verder leeft. Over de molen bestaan kaarten en documenten, maar ook liederen, legendes en sterke verhalen. De molen is uitgebreid getekend, geschilderd, gefotografeerd en gefilmd. En nog altijd worden er bij de molen volop foto's gemaakt, vaak naar aanleiding van speciale gebeurtenissen, zoals een trouwfeest, een communie... Daarin is de molen telkens het stabiele baken in een veranderende wereld.
Elke bezoeker krijgt in het museum de kans om een foto te maken van zichzelf. Het museum roept ook iedereen op om het beeldarchief van de Hertboommolen mee aan te vullen.

Drie namen - Drie ankers

De Hertboommolen leeft verschillende levens tegelijk. Getuige daarvan is het feit dat hij in de loop van zijn geschiedenis drie verschillende namen kreeg: de Hertboommolen, de Tragische molen en de Zepposmolen. Bij elk van deze drie namen horen verhalen. Die krijgt de bezoeker in en rond het museum te zien en te horen

De verhalen van de Hertboommolen hebben verschillende ankers: de molen als machine (de techniek), de molen als decor (nostalgie) en de molen als erfgoed (geschiedenis). In het museum wordt de molen vanuit deze drie perspectieven benaderd: er is aandacht voor de werking van de staakmolen, voor het technisch vernuft van dit succesvolle ontwerp en voor de restauratie van de Hertboommolen. Wie belangstelling heeft voor de historische achtergronden, kan terecht in het documentatiecentrum en luisteren naar de moordverhalen. De nostalgici onder ons krijgen allerlei foto's, tekeningen en filmbeelden te zien met de molen als decor.

Kapitein Zeppos

De Zepposreeks uit de jaren '60 maakte de molen beroemd. Uiteraard besteedt het museum volop aandacht aan dit Vlaamse succesfeuilleton. Bij de opnames waren heel wat inwoners van Lombeek betrokken. Hun getuigenissen zijn gefilmd. De bezoekers kunnen ze beluisteren en bekijken.